Food fotografie & styling

Food-fotograaf en stylist

Iedereen een voedselfotograaf. Tenminste zo lijkt het als je op Instagram kijkt of op een willekeurig terras iemand hele shoots van een bordje eten ziet maken. Dat het voor jouw bedrijf loont om met een professionele voedselfotograaf te werken leg ik uit in ‘Tips om een goede voedselfotograaf te vinden’. Maar dat is eerlijk gezegd maar het halve verhaal. Al dat eten moet bereid worden en de bereiding voor fotografie is net even anders dan de bereiding voor een lekkere maaltijd. En dat is precies waarom het belangrijk is een food stylist in te huren. Of een fotograaf die naast fotografie ook de styling kan doen.

Een foodstylist is iemand die voedsel en fotografie begrijpt. Die weet wat beelden lekker maakt, snapt wat voor een fotograaf fijn werkt en in kan schatten wat de eindgebruiker graag ziet. Zo’n voedingsstylist kan samen met de food fotograaf ervoor zorgen dat het eten er ontzettend lekker uit zal zien. Zodat jouw klanten er honger van krijgen en aan niets anders dan jouw product meer kunnen denken.

Wat doet een food stylist?

Een stylist kan het verhaal wat jij wil vertellen vertalen naar beeld. Samen. Met de fotograaf wordt er een set gebouwd op ongeveer een vierkante meter. De ondergrond, het gebruikte servies of andere props versterken jouw merk in de beelden die geschoten worden.

Maar een stylist voor food fotografie doet meer, namelijk de bereiding van het voedsel. Bijvoorbeeld voor een hamburger die er zo uit moet zien dat je als kijker denkt dat het de beste burger ooit is. Dit doe je door het vlees een beetje aan te grillen zodat het hamburgervlees zijn volle sappigheid niet verliest.
Of bij nachos met kaas. Die kan je natuurlijk met alle toppings in de oven zetten. Maar de foto wordt veel mooier als de kaas wel gesmolten is maar niet helemaal. En de toppings als salsa en jalapeño pepers nog vers zijn.

Waarom moet je een voedingsstylist inhuren bij voedsel fotografie?

Dat een professionele stylist handig is bij de shoot voor jouw bedrijf is wel duidelijk. Maar tegelijkertijd maakt dat je shoot ook duurder. Of tenminste… zo lijkt het. Ja je betaalt voor een extra professional, maar die neemt jou ook veel werk uit handen. Een stylist organiseert de boodschappen, zorgt voor de bereiding, is in het bezit van props of kent de juiste adressen om ze te lenen. En vooral weet een stylist als geen ander hoe het voedsel zo vers en lekker mogelijk kan ogen. Om die reden is de samenwerking met een stylist voor veel culinaire fotografen heel fijn. 

Zijn er voedselfotografen die ook styling doen?

Voor grote klussen zoals kookboeken of campagnes raad ik iedereen aan om zowel een fotograaf als een stylist in te huren. Het scheelt je niet alleen werk en tijd, maar uiteindelijk ook geld. Maar zoek je een voedselfotograaf voor jouw onderneming en zit het inhuren van beide er simpelweg niet in? Kies dan voor een voedselfotograaf die ook de styling kan doen. Of spreek af dat je dit samen doet. Door bijvoorbeeld zelf het eten te bereiden of de borden op te maken. Een food fotograaf die ook handig met styling is kan op die manier heel goed met je samenwerken.

Ik heb zowel fotografie klussen met als zonder stylist gedaan. En ik vind beide even fijn. Dat komt omdat ik ontzettend veel van koken houd en me door jarenlange horeca ervaring thuis voel in keukens.
Alle foto’s op deze pagina zijn volledig door mij gemaakt. Dus zowel de styling als de fotografie. Mijn voorkeur gaat uit naar een iets cleanere foodstyling met functionele props.

Ik vind het als food fotograaf een fijn en creatief proces om ook een deel van de styling te doen. Maar dat gaat niet op voor elke fotograaf. Daarom raad ik je aan om dit te bespreken voor aanvang van de klus. En wil je wel werken met een stylist? Vraag dan de fotograaf naar een stylist waar ze zelf graag mee werken. Dat vergroot de kans op een spectaculair eindresultaat.
Voedselfotografie om in te bijten

Kookboek fotografie | Foodfotografie & styling | Productfotografie | Fotografie voor horeca | Socialmedia | Concept

Rose Mentink | 06 11 489 425 | @rosementink | @vandebuurvrouw