3 tips voor mooie foto’s van eten


Doordat onze smartphones steeds betere foto’s maken en bedrijven socialmedia gebruiken voor promotie, kiezen veel ondernemers er vaker voor om zelf hun foto’s te maken. Alleen hoe zorg je ervoor dat jouw smartphone foto’s goed genoeg zijn en er niet uitzien alsof je je puber hebt gevraagd te helpen? Om je op weg te helpen heb ik hier een paar tips voor goede foto’s van eten met smartphone.


Van voedselfotografie wordt gezegd dat het heel moeilijk is. Dat merk ik al als ik aan mensen vertel over mijn werk als professioneel Foodfotograaf. Hoewel het zeker een vak apart is – en ik je aan zou raden om voor sommige klussen echt een foodfotograaf in te huren – zijn er toch manieren waarop jij voor jouw bedrijf mooie foto’s van eten kunt maken. Sterker nog, ik geloof dat iedereen die van mooi eten houdt ook in staat is een mooie foto van eten te maken. Maar het helpt wel als je een paar van de basisvoorwaarden kent.

Horeca foto’s voor socialmedia

Als horecaondernemer ben je een mens met oog voor details en passie voor eten. Dat komt terug in de gerechten die je serveert en de drankjes die je maakt. Het is zichtbaar aan je interieur en zelfs aan het team wat je met zorg hebt samengesteld. Toch zie je dat perfecte plaatje vaak niet terug op de socialmedia van restaurants. Dat is niet gek, want als ondernemer ben je vooral goed in ondernemen en een fotograaf is goed in fotograferen. 
Omdat ik thuis ben zijn de horeca begrijp ik heel goed waarom horecazaken ervoor kiezen eigen foto’s te gebruiken. Voor veel zaken is het inhuren van een fotograaf te kostbaar. Daarom werk ik altijd zo dat de foto’s die ik maak meerdere keren gebruikt kunnen worden. Door andere uitsnede te maken bijvoorbeeld. Maar wat ik ook doe is de horecaondernemer helpen zelf betere foto’s te maken. Op die manier kunnen ze de dagelijkse foto’s zelf maken en mij bellen voor de speciale klussen. Zoals foto’s voor een nieuwe advertentie, de website of de nieuwe kaart.

 

>>Hoe vind je een goede foodfotograaf voor jouw bedrijf?

 

 

Gebruik daglicht voor foodfotografie

Als je een foto van eten maakt, moet het er wel lekker uitzien. Daarvoor gebruik je het beste daglicht. Tenzij je een fotograaf bent. Ik werk met speciale lichten werkt en weet hoe dat moet. Daarmee kan ik op een winterdag nog een zomerse sfeer creëren. Voor niet fotografen is daglicht de enige manier om de mooie gerechten die je maakt er eetbaar uit te laten zien. Probeer het maar eens uit. Maak een foto van een gerecht met het licht in de keuken, met de flits van je telefoon en eentje buiten of bij het raam waar je daglicht hebt. Welke foodfoto ziet er het lekkerste uit?

Zet het bord eens dicht bij het raam, of op je terras met wat schaduw van de parasol. Je zult zien dat de kleuren echter zijn. En je kan zelfs spelen met schaduwen. Als de zon hard schijnt is het mooi er een glas bij zetten, de lange schaduw geeft meteen een zomers gevoel. En kies de tijd van de dag, in de ochtend is het licht heel fris dat kan heel mooi zijn als dat op je gerecht schijnt. Rond de lunch staat de zon hoog en is het licht hard, dan blijf je beter binnen en kies je een tafel in de buurt van het raam. Maar aan het einde van de middag, als de zon als zakt, dan wordt het licht warmer en de schaduwen langer. dat is echt heel mooi.

 

Kies de juiste hoek om een foto van je gerecht te maken

Als je goed kijkt naar de foto’s op mijn site zal je ontdekken dat ik voor elke foto een andere hoek kies. De hoek waarin je de foto maakt kan de foto maken of breken. Denk maar eens aan een hoge hamburger met veel lagen. Neem je een foto van dat gerecht en doe je dat in een hoek van 90 graden? Dus recht van boven. Dan zal je van die laagjes niets zien. Maak daarom de foto recht van voren, of zelfs iets van onderen, dan ziet die burger er veel beter en groter uit.
Maar hoe maak je dan een mooie foto van een bord eten? Dat is in tegenstelling tot die hamburger zo goed als plat? Daarvoor kies je juist een hoek van 90 graden. Zo’n foto heet een flatlay, je maakt hem recht van boven van een bord met misschien een glas of bestek erbij. Het is dan heel mooi om in drieën te werken. Dus een bord, een glas en nog een Klien bakje. Die vormen samen een driehoek en het schijnt dat we dat onbewust fijner vinden om naar te kijken. 
Voor mijn foodfoto’s kies ik voor 90, 45 of 0 graden. Probeer het maar eens uit door verschillende gerechten vanuit die hoeken te fotograferen. Dan ontdek je al doende wat het beste werkt. En kijk voor voorbeelden naar de pagina met opdrachten hier op mijn site.

>>Hoeveel kost een fotograaf voor horeca?

 

Maak echt mooie food foto’s voor je restaurant

Compositie is alles, In voedingsfotografie zie je foto’s met veel styling. Denk maar eens aan een gedekte tafel of wat ingrediënten en kruiden die naast het bord liggen. Deze styling vertelt een verhaal. En maakt het beeld lekker om naar te kijken. Maar je ziet ook foodfoto’s zonder styling, of eigenlijk: voedselfotografie met minimalistische styling. Denk hierbij aan een mooi opgemaakt bord op een houten tafel. Zonder poespas of afleiding zodat je oog meteen naar het gerecht toe trekt. Het is reuzeleuk om met 1 gerecht beide opties te proberen en te ontdekken wat het beste bij jou en jouw restaurant past. Denk er aan dat het beeld wat je maakt laat zien wat je gasten kunnen verwachten. 

Ik hou er van om dit af te wisselen. Soms houd ik het heel minimalistisch en zie je alleen het gerecht of bord, maar een beetje actie vind ik ook leuk. Met een hand die eten pakt bijvoorbeeld of die saus op een burger doet. Kijk voor voorbeelden bij Food Styling hier op mijn site.

>>Wat doet een foodstylist?

Moet je zelf foto’s maken of bel je een horecafotograaf?

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en dat je ontdekt dat je met je smartphone ook mooie foto’s van eten kunt maken.  Maar de kans is aanwezig dat je het nog steeds moeilijk vindt of dat je meer hoogwaardige horecafotografie voor je zaak nodig hebt. Ik bied als food- en horecafotograaf speciaal voor horecazaken een aantal foodfotografie pakketten. Waarbij je kunt kiezen of je foto’s voor socialmedia of voor drukwerk wilt. Mijn tarieven en werkwijze heb ik aangepast op de horeca. Zodat jij online het beste beeld van je restaurant en gerechten kunt laten zien terwijl ik je werk uit handen neem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.