3 tips voor mooie foto’s van eten

Van voedselfotografie wordt gezegd dat het heel moeilijk is. Dat merk ik al als ik aan mensen vertel wat ik als food- en kookboekfotograaf doe. En hoewel het zeker een vak apart is – en ik je aan zou raden om voor sommige klussen een foodfotograaf in te huren – zijn er toch manieren waarop jij voor jouw bedrijf mooie foto’s van eten kunt maken. Sterker nog, ik geloof dat iedereen die van mooi eten houdt ook in staat is een mooie foto van eten te maken. Dus ook jij voor de socialmedia van jouw restaurant, zolang je maar weet hoe. Daarom mijn 3 tips die je helpen mooie foto’s van eten te maken.

Als horecaondernemer ben je een mens met oog voor details. Dat komt terug in de gerechten die je serveert en de drankjes die je maakt. Het is zichtbaar aan je interieur en zelfs aan het team wat je met zorg hebt samengesteld. Toch zie je dat perfecte plaatje vaak niet terug op de socialmedia van restaurants.

>>Wat doet een foodstylist?

 

Horeca foto’s voor socialmedia
Voor een horecaondernemer die elke dag druk is met zijn zaak blijkt het vaak lastig om mooie foto’s voor socialmedia te maken. Om de simpele reden dat je geen fotograaf bent. Maar als je mijn drie tips structureel gaat toepassen, zal je zien dat het een stuk makkelijker wordt. Mijn tip: vraag twee van je werknemers om zich over je socials te ontfermen. De fotografie en het plaatsen van posts. Door het twee mensen te laten doen zal je altijd materiaal hebben en heb je toch continuïteit in je online voorkomen.

>>Hoe vind je een goede foodfotograaf voor jouw bedrijf?

 

Gebruik daglicht voor mooie foto’s van eten
Als je een foto van eten maakt, moet het er wel lekker uitzien. Daarvoor gebruik je het beste daglicht. Tenzij je een fotograaf bent die met speciale lichten werkt en weet hoe dat moet. Daglicht is de enige manier om de mooie gerechten die je maakt er eetbaar uit te laten zien. Probeer het maar eens uit. Maak een foto van een gerecht met het licht in de keuken, met de flits van je telefoon en eentje buiten of bij het raam waar je daglicht hebt. Welke food foto ziet er het lekkerste uit?

 

Kies de juiste hoek om een foto van je gerecht te maken
Als je goed kijkt naar de foto’s op mij site zal je ontdekken dat ik voor elke foto een andere hoek kies. De hoek waarin je de foto maakt kan de foto maken of breken. Denk maar eens aan een hoge hamburger met veel lagen. Neem je een foto van dat gerecht en doe je dat in een hoek van 90 graden? Dan zal je van die laagjes niets zien.
Maar hoe maak je dan een mooie foto van een bord eten? Dat is in tegenstelling tot die hamburger zo goed als plat? Daarvoor kies je juist een hoe van 90 graden.
Voor mijn foodfoto’s kies ik voor 90, 45 of 0 graden. Probeer het maar eens uit door verschillende gerechten vanuit die hoeken te fotograferen. Dan ontdek je al doende wat het beste werkt.

>>Hoeveel kost een fotograaf voor horeca?

 

Maak echt een plaatje van de foto’s van je menu
Compositie is alles, In voedingsfotografie zie je foto’s met veel styling. Denk maar eens aan een gedekte tafel of wat ingrediënten en kruiden die naast het bord liggen. Deze styling vertelt een verhaal. En maakt het beeld lekker om naar te kijken. Maar je ziet ook foodfoto’s zonder styling, of eigenlijk: voedselfotografie met minimalistische styling. Denk hierbij aan een mooi opgemaakt bord op een houten tafel. Zonder poespas of afleiding zodat je oog meteen naar het gerecht toe trekt. Het is reuzeleuk om met 1 gerecht beide opties te proberen en te ontdekken wat het beste bij jou en jouw restaurant past. Denk er aan dat het beeld wat je maakt laat zien wat je gasten kunnen verwachten.

 

Moet je zelf foto’s maken of bel je een horecafotograaf?
Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en dat je ontdekt dat je met je smartphone ook mooie foto’s van eten kunt maken.  Maar de kans is aanwezig dat je het nog steeds moeilijk vindt of dat je meer hoogwaardige horecafotografie voor je zaak nodig hebt. Ik bied als food- en horecafotograaf speciaal voor horecazaken een aantal foodfotografie pakketten. Waarbij je kunt kiezen of je foto’s voor socialmedia of voor drukwerk wilt. Mijn tarieven en werkwijze heb ik aangepast op de horeca. Zodat jij online het beste beeld van je restaurant en gerechten kunt laten zien terwijl ik je werk uit handen neem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *